неділю, 24 листопада 2019 р.

 Карл Бенц - творець автомобіля

до 175 річниці з Дня народження
Вітаємо всіх любителів автомобілів та швидкості! Адже саме 25 листопада 175 років тому народилася людина, яка побудувала перший у світі автомобіль – Карл Фрідріх Бенц, німецький інженер, винахідник.
Карл Фрідріх Міхаель Бенц
Своєю цікавістю до всіляких механізмів винахідник зобов’язаний батьку, який працював машиністом потягу. Карл Фрідріх закінчив спочатку школу граматики міста Карлсруе, а потім Політехнічний університет цього ж міста.
В 1871 році разом з Августом Ріттером він заснував свою першу компанію – механічну майстерню. Через деякий час Бенц викупив частку свого компаньйона. Тепер Карл Фрідріх міг присвятити весь свій час розробці нового двигуна. На жаль, він не звертав увагу на фінансовий стан свого підприємства, і воно в 1877 році збанкрутувало.
Але патентне бюро видало Бенцу патент на паливну систему, що врешті-решт дозволило йому розпочати виробництво низки моделей двигунів. Винахідник заснував нову фірму з виготовлення невеликих двотактних двигунів.
В 1885 році Карл Бенц з інвесторами заснували ще одну фірму. Вдень він працював у своїх майстернях, а вночі експериментував. Наполегливість, ініціатива та цілеспрямованість дозволили Бенцу подолати труднощі. В результаті був створений трьохколісний автомобіль з 4-тактним двигуном.
Перший автомобіль винахідника, створений в 1885 році, являв собою трьохколісний двомісний екіпаж вагою 250 кілограмів, на високих колесах із спицями. Машина розвивала смішну на наш погляд швидкість – 16 км/год, але на той час це була дуже прогресивна конструкція. Екіпаж урочисто був названий «Motorwagen».
Копія моделі «Motorwagen» 1885 року
Однак новинка викликала у городян не стільки цікавість, скільки роздратування. Коли Бенц вирішив проїхати містом, шум мотору перелякав коня м’ясника і той розсипав весь товар. Щоб зам’яти скандал, Карл купив зіпсований товар, поставив автомобіль під навіс і вирішив його удосконалювати.
29 січня 1886 року, після того, як винахід пройшов багаточисельні випробування та був значно допрацьований, «Motorwagen» отримав Германський Імператорський патент. В 1887 році перший у світі автомобіль дебютував на виставці в Парижі.
Громадськість спочатку не сприйняла винаходу Бенца. Щоб уникнути проблем, водії були змушені їздити повільно. І все ж таки без скарг не обійшлося. Проти Бенца подали позов за те, що його водії «отримували задоволення, швидко пролітаючи повз поліцейських», – писав інженер у своїх мемуарах. Крім того, для подорожі автомобілем Бенц мусив отримувати дозвіл міністерства, яке встановлювало максимальну швидкість – 6 км/год в місті і 12 км/год за містом. Для винахідника це було мало, і він запрошував співробітників міністерства на автомобільні прогулянки. В результаті йому все-таки дозволили їздити швидше, ніж карети з конями.
Прорив відбувся завдяки дружині Бенца, яку звали Берта. В 1888 році, не попередивши чоловіка, вона взяла двох синів і вирушила в подорож автомобілем до своїх батьків в сусіднє місто. Відстань в 106 кілометрів машина подолала майже без проблем, якщо не рахувати того, що машину довелося один раз заправити і штовхати на підйомах.
Коли дружина з синами ввечері приїхала до батьків, вона відіслала чоловіку заспокійливу телеграму: «Доїхала чудово і без проблем». Про далекий автопробіг Берти дізналася вся Німеччина, преса звернула серйозну увагу не тільки на її подорож, але й на автомобіль Карла Бенца. З того часу і почався його шлях до слави і успіху.
В 1893 році Бенц створив чотирьохколісний автомобіль і назвав його «Viktoria». Після створення цього відкритого двомісного екіпажу справи фірми налагодилися.
Згодом, в 1926 році, компанія Бенца об’єдналася з компанією Даймлера. Нова фірма отримала назву «Daimler-Benz-AG» і стала виробником знаменитих «мерседесів». Пізніше Бенц залишив фірму, але створений ним знаменитий автомобіль ще довгі роки називався «Мерседес-Бенц».
Коли в 1929 році Карл Бенц помер, на Землі було 30 мільйонів автомобілів. Сьогодні – 500 мільйонів тільки легкових машин. Ім’я Карла Бенца не зникло з історії людства, не зникло зі списку видатних винахідників всіх часів і народів. Людям завжди цікаво знати, хто винайшов автомобіль. І відповідь завжди буде – автомобіль винайшов Карл Бенц!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2581928&url=https%3A//fizika-bcpto.blogspot.com/&email=irinaman11011969%40gmail.com