понеділок, 9 грудня 2019 р.


Нобелівську премію з фізики присудили за революцію в астрономії

"ДИВНІ НОВІ СВІТИ": НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ З ФІЗИКИ ВРУЧИЛИ ЗА ВІДКРИТТЯ ЕКЗОПЛАНЕТИ ТА В КОСМОЛОГІЇ.
 Лауреатами "фізичного Нобеля" в 2019 році стали канадський вчений Джеймс Піблс, а також його швейцарські колеги Мішель Майор і Дідьє Келоз.

        Половина премії дісталася Джеймсу Піблзу "за теоретичні відкриття в фізичній космології", інша половина - Мішелю Майору і Дідьє Кело "за відкриття екзопланети, що обертається навколо зірки сонячного типу", після чого були відкриті понад чотири тисячі екзопланет, зазначив Нобелівський комітет.     

 "Нобелівську премію з фізики цього року вручать за нове розуміння структури та історії Всесвіту і перше відкриття планети, що обертається навколо зірки сонячного типу за межами нашої сонячної системи. Дані відкриття назавжди змінили наші уявлення про світ", - зазначили в Нобелівському комітеті.

Як зазначається, канадець Джеймс Піблс два десятиліття розробляв теоретичну базу, яка стала "основою сучасного розуміння історії Всесвіту – від Великого вибуху і до наших днів".

А ось Мішель Майор і Дідьє Келоз розділили з ним премію за початок "революції в астрономії" майже 25 років тому. У 1995 році вони відкрили першу екзопланету за межами Сонячної система – Гельветіос, або 51 Pegasi.

"Відтоді були відкриті понад 4000 екзопланет. І нові дивні світи з неймовірним багатством розмірів, форм і орбіт ще належить відкрити", – резюмують у Нобелівському комітеті.

 Відкриті на сьогодні екзопланети вражають різноманітністю форм, розмірів і орбіт. Вони кинули виклик нашим упередженим уявленням про планетні системи та змусили дослідників переглянути свої теорії про фізичні процеси, відповідальні за народження планет. А запуск безлічі проектів з пошуку екзопланет може нарешті дати відповідь на питання, чи існує у всесвіті інше життя.
Нобелівські лауреати цього року змінили наші уявлення про космос. У той час як теоретичні відкриття Джеймса Піблса сприяли більш глибокому розумінню того, як розвивалася всесвіт після Великого вибуху, Мішель Майор і Дідьє Кело досліджували навколишній космос у пошуках невідомих планет. Їхні відкриття перевернули сучасну астрофізику і дали серйозний поштовх для її розвитку на багато років вперед.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2581928&url=https%3A//fizika-bcpto.blogspot.com/&email=irinaman11011969%40gmail.com