суботу, 10 грудня 2022 р.

 

     10 грудня – День Нобеля. Нобелівські премії: хто отримав і за що

10 грудня щорічно вручають Нобелівські премії. Це одна з найважливіших премій у світі науки, вона користується міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля та диплом.

  • Нобелівську премію вручають з 1901 року за досягнення у медицині, фізиці, хімії, літературі та за діяльність зі збереження миру. 
  • Нагородження щороку відбувається відповідно до заповіту бізнесмена та винахідника Альфреда Нобеля.
  • Галузь, у якій ніколи не вручають премію — математика.                                                                                                                                   У 2022 році переможців найпрестижнішої наукової нагороди оголошують дистанційно, але всі нагороди наприкінці  року Нобелівський комітет вручить в столиці Швеції. Лауреати 2020 та 2021 років також запрошені на церемонію у зв’язку з дворічною перервою через коронавірус. Премію миру за традицією вручать окремо у Осло.

        Премія Нобеля у 2022 році отримали:

    з фізики: Ален Аспект, Джон Ф. Клаузер, Антон Цайлінгер.


    Науковці отримали премію за спільну роботу у галузі квантової механіки. Вчені зробили експерименти, в яких дві частинки поводяться як єдине ціле — навіть коли розділені. Науковці провели успішні експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторську квантову інформатику.

    з хімії: Каролін Бертоцці, Мортен Мелдаль та Баррі Шарплесс.


    Вчені отримали нагороду за впровадження та розробку методів застосування «клік-хімії» та розвиток біоортогональної хімії. У цьому новому виді науки молекулярні будівельні блоки швидко й ефективно з’єднуються разом, йдеться на офіційному сайті премії.

    з фізіології та медицини – Сванте Паабо (Швеція)


    Шведський біолог, генетик, засновник палеогенетики Сванте Паабо отримав премію за його авторську методику вивчення ДНК древніх людей.

    з літератури – Анні Ерно (Франція)


    Нобелівський комітет оголосив лауреаткою французьку письменницю за мужність і гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті.

    Нобелівська премія миру: переможці

    Лауреатами премії став білоруський правозахисник Алесь Бяляцький, російська правозахисна організація «Меморіал» та українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод».


    премія з економічних наук: Бен Бернанке, Дуглас Даймонд і Філіп
    Дібвіг

    Цьогорічні лауреати з економічних наук значно покращили наше розуміння ролі банків в економіці, особливо під час фінансових криз. Важливим висновком у їхньому дослідженні є те, чому важливо уникати банкрутства банків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2581928&url=https%3A//fizika-bcpto.blogspot.com/&email=irinaman11011969%40gmail.com