Переможці поділять між собою премію у 10 мільйонів крон - це близько 1 мільйона 120 тисяч доларів.

Чорні діри - найдивовижніші об'єкти у відомому нам Всесвіті. Їхні фізичні властивості настільки відрізняються від того, що ми звикли бачити навколо себе, що сам факт існування чорних дір, передбачений в теорії, довго ставився під питання. У це не могли повірити навіть самі автори передбачення і вчені, які описували чорні діри, включно з Альбертом Ейнштейном.

У 1965 році, через 10 років після смерті Ейнштейна, професор Оксфордського університету Роджер Пенроуз оприлюднив роботу, в якій з математичною точністю доводиться, що існування чорних дір не просто можливе - воно абсолютно природньо витікає із загальної теорії відносності. У Всесвіті, який підкоряється її законам, формування чорних дір практично неминуче.

Але якщо такі об'єкти існують, то як їх знайти? Адже гравітація чорних дір настільки велика, що здолати її не може навіть світло. Втім, навколо чорних дір мають обертатися зірки - а отже, знайти невидимий об'єкт можна за рухом цих зірок.



Райнхард Генцель та Андреа Гез направили телескопи до центру нашої галактики і побачили, що кілька зірок дійсно обертаються навколо якогось невидимого, але дуже масивного об'єкта.


--

Минулого року лауреатами Нобелівської премії з фізики так само стали троє вчених: канадсько-американський фізик Джеймс Піблс - "за теоретичні відкриття у фізичній космології" і швейцарські дослідники Мішель Мейор і Дідьє Кело - "за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки".


Нобелівський комітет оголосив всіх лауреатів-2020: хто і за що отримав більше мільйона доларів


Нобелівська премія 2020 року передбачає винагороду в 10 млн шведських крон (близько 1,1 млн доларів). На тлі пандемії коронавірусу ухвалили рішення не проводити традиційну грудневу церемонію вручення Нобелівських премій в Стокгольмі з особистою участю лауреатів. Замість неї відбулася телевізійна трансляція церемонії, в ході якої проводилися онлайн-включення з різних країн світу. Лауреати премії отримають свої нагороди через посольства. Церемонію скасували вперше з 1944 року, коли премії не вручали через Другу світову війну. 

Церемонія вручення Нобелівської премії миру все ж відбудеться в грудні в Норвегії, але буде менш широкомасштабна, ніж зазвичай. Традиційний святковий бенкет перенесено на наступний рік. 



Шнобелівська або Ігнобелівська премія - 2020