пʼятницю, 8 грудня 2017 р.

 Нобелівська премія з фізики-2017

Нобелівську премію з фізики отримають троє вчених, які 
  змогли експерементально виявити гравітаційні хвилі.  
Нобелевская премия 2017 по физике – лауреаты

Райнер Вайс                         Баррі Бариш                                  Кіп Торн

Нобелівська премія в галузі фізики присуджена в 2017 році Райнеру Вайсу (1/2), Баррі Баришу і Кіп Торну по (1/4) за винахід детектора гравітаційних хвиль і їх дослідження. Про це Нобелівський комітет оголосив під час спеціальної прес-конференції в Стокгольмі.

Премія в галузі фізики присуджена з формулюванням: "За вирішальний внесок в LIGO-детектор і спостереження гравітаційних хвиль". LIGO-детектор - це лазерно-інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія, розташована в США. Навколо неї утворилося Міжнародне наукове співтовариство LIGO. Нобеліанти цього року заснували цей проект.


У цьому році сума Нобелівської премії була збільшена на 1 мільйон шведських крон - до 9 млн крон, що приблизно еквівалентно сумі в 1 млн 119 тис. американських доларів.

14 вересня 2015 вперше були виявлені гравітаційні хвилі Всесвіту, про які говорив Альберт Ейнштейн 100 років тому. Хвилі з'явилися в результаті зіткнення двох чорних дір. Знадобилося 1,3 мільярда років, щоб хвилі надійшли в детектора LIGO в США.


Про експериментальне підтвердження теорії Альберта Ейнштейна про гравітаційних хвилях оголосили в лютому 2016 року. 100 років тому Ейнтштейн в своїй теорії відносності описав, що гравітаційні хвилі рухаються зі швидкістю світла, заповнюючи Всесвіт, проте він не зміг припустити, що їх можна буде виміряти. Американські фізики за допомогою лазера вперше виміряли довжину чотирикілометровий тунелів, які зменшувалися і збільшувалися під впливом гравітаційних хвиль.

У чому революція?

У прес-релізі Нобелівського комітету наголошується, що до сих пір всі види електромагнітного випромінювання були використані для дослідження Всесвіту. Однак "гравітаційні хвилі є прямим свідченням існування перебоїв в площині простір-час". "Це щось абсолютно нове і відмінне, воно відкриває невидимі світи." Багато відкриття чекають тих, хто досягне успіхів в дослідженні гравітаційних хвиль і інтерпретує їх послання ", - йдеться у висновку Нобелівського комітету.

giphy1
giphy


giphy2 
Ці три гифки є моделюванням злиття двох чорних дір і в результаті утворюють гравітаційні випромінювання.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2581928&url=https%3A//fizika-bcpto.blogspot.com/&email=irinaman11011969%40gmail.com