четвер, 23 лютого 2017 р.

22 лютого 1857 року. Народився німецький фізик Генріх Герц

до 160-річниці з дня народження

 Генріху Герцу пощастило з вчителями: в Берлінському університеті його наставниками були деякі з найбільших фізиків XIX в. - Герман фон Гельмгольц і Густав Кірхгоф. З 1883 році Герц уже сам читає лекції з фізики в Кільському університеті, двома роками пізніше стає повним професором в Університеті Карлсруе, а з 1889 р переходить до Боннського університету.

У Карлсруе Герц зробив своє головне відкриття, довівши існування електромагнітних хвиль. Працюючи на дуже примітивному, за сучасними мірками, обладнанні, він досліджував швидкість поширення, заломлення і поляризацію цих хвиль, і довів, що їх природа тотожна такої хвиль світлових. Праці Герца з електродинаміки мали найважливіше значення, як теоретичне, так і прикладне, заклавши основу таких винаходів, як телеграф, радіо і телебачення.

Генріх Герц також вперше поспостерігав і описав явище зовнішнього фотоефекту, розробляв теорію резонаторного контуру, вивчав властивості катодних променів і вплив ультрафіолету на електричний розряд. У його книзі «Принципи механіки, викладені в новій зв'язку» загальні теореми механіки і її математичний апарат виводяться з єдиного загального «принципу Герца».

Ім'я вченого було увічнено неодноразово, і в різних видах. У 1897 р Олександр Попов одними з перших передав по радіо слова «Генріх Герц». У 1930 р герцем (Гц) була названа одиниця частоти в міжнародній системі СІ. З 1987 р міжнародна некомерційна наукова асоціація «Інститут інженерів електротехніки та електроніки» щорічно присуджує Медаль Генріха Герца за досягнення в галузі вивчення електромагнітних хвиль. Нарешті, в східній частині зворотного боку Місяця ім'ям Герца названий один з кратерів.                                                                                                                 Презентація

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2581928&url=https%3A//fizika-bcpto.blogspot.com/&email=irinaman11011969%40gmail.com